Numer inwentarzowy | MOG/IV/1/1674 | |
Nazwa | Dzieża (diżka, necka) | |
Opis | Naczynie klepkowe służące do zakwaszania ciasta chlebowego, po łemkowsku diżka. Kształt ściętego stożka. Uformowana z 20 klepek ujętych 2 żelaznymi obręczami. Dno stanowią dwie deseczki o średnicy 39 cm. Przy górnej krawędzi wtórnie zawieszone dwa otwory do zawieszenia obiektu w celach dekoracyjnych | |
Autorzy/miejsce wykonania | Szeptak ?; Izby; gm. Uście Gorlickie ?; | |
Techniki tworzenia | bednarstwo; | |
Data utworzenia rekordu | 2020-04-20 | |
Datowanie muzealium | lata 1930 | |
Sygnatury i napisy | ||
Materiały | drewno dębowe; żelazo; | |
Bibliografia | ||
Wymiary | średnica: 39 cm; wysokość: 28 cm; |
Informacje o tym obiekcie opierają się na informacjach historycznych i mogą nie być obecnie dokładne lub kompletne. Badania obiektów są procesem ciągłym, a wiedza o tym obiekcie może nie odzwierciedlać najbardziej aktualnych informacji. Jeżeli zauważysz błąd lub masz dodatkowe informacje na temat tego obiektu napisz e-mail na adres digitalizacja@muzeumlubuskie.pl.
Właścicielem praw autorskich do utworu jest Muzeum Lubuskie im. Jana Dekerta w Gorzowie Wielkopolskim. Zezwala się na użytkowanie cyfrowych utworów w udostępnionej jakości niekomercyjnie, bez utworów zależnych pod warunkiem podania informacji o źródle i autorach. CC BY-NC-ND 4.0.
Warunki udostępnienia cyfrowych wizerunków muzealiów do użytku komercyjnego określa regulamin udostępnienia oraz cennik. Kontakt: wnioski@muzeumlubuskie.pl, tel. kom. 604 225 196.